RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Pripreme za Uskršnju trpezu

Sanda Mileusnić | 19. april 2019. | 13:00 | Društvo

Pripreme za Uskršnju trpezu

Uoči Uskrsa po Gregorijanskom kalendaru, Mlečna pijaca vrvela je od kupaca koji obavljaju svoju kupovinu za prazničnu trpezu. Subotičani tradicionalno spremaju jaja i šunku, pa je u skladu sa tim i ponuda na tezgama šarolika i bogata.

Ispred mesara red je bio najveći, kupuju se šunke, ali i ostalo meso,kao i kobasice. Oni sa kojima smo pričali za Uskrs će spremiti desetak jaja, mada ima i onih sa velikim porodicama koji farbaju 50 jaja.

Cena jaja kreće se od uglavnom od 10 do 14 dinara,u zavisnosti od gramaže, mada na nekim tezgama ima i onih sitnijih za osam dinara. Prodavci kažu da se cena već pet godina nije menjala, a da kupci za Uskrs nose najmanje po 30 jaja.

Za one sa manje vremena da se posvete pripremi trpeze i farbanju jaja, prodavci imaju i već gotova skuvana i ofarbana i to u svim bojama, a cena je 25 dinara.

Za šunku treba izdvojiti od 800 do 1000 dinara, a plećke, dimljene i tirolske, se mogu pazariti za oko 550 dinara. Mesari  ipak najveću gužvu očekuju sutra, jer je  vikendom pijaca najposećenija.

Ren, bez koga je bogata trpeza nezamisliva, košta 150 dinara po teglici  i uglavnom je uvozni iz Mađarske. Za najmlađe, koji se Uskrsu najviše i vesele, prodavci u ponudi imaju čokoladna jaja i zeke, a tu su i ukrasna ručno farbana jaja.

Ostale vesti iz ove kategorije