RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Sve više prijava pred Prekršajnim sudom zbog nevakcinisanja dece

Aleksandra Orlić | 25. april 2019. | 13:57 | Zdravstvo

Sve više prijava pred Prekršajnim sudom zbog nevakcinisanja dece

Evropska nedelja imunizacije, ove godine odeležava se 24. do 30. aprila, pod sloganom “Vakcine deluju, štiteći nas sve zajedno”, u cilju podizanja niva svesti o prednostima vakcinacije i skretanja pažnje da je imunizacija kolektivna odgovornost. Naš grad poslednjih godina beleži visok obuhvat vakcinisane dece, ali i onih koji odbijaju da ispune ovu Zakonom propisanu obavezu.

Imunizacija je jedna od najznačajnijih preventivnih mera kada govorimo o zaštiti od mnogih zaraznih bolesti, te se u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva, na području naše zemlje, primenjuje niz vakcina od prvog dana života. Na teritoriji Severnobačkog okruga proteklih godina zabeležen je visok vakcinalni obuhvat više vrsta vakcina, osim u periodu od 2014. do 2016. godine, kada je primećen blagi trend opadanja broja dece u drugoj godini života koja su primila MMR vakcinu. Iako je broj vakcinisanih na području Vojvodine, u nekim godinama bio niži, on se idalje kretao u opsegu od 90 do minimalno predviđenih 95 odsto, dok je u centralnim i južnim delovima Srbije on bio čak i ispod 50 odsto.  

Kada govorimo o Subotici, obuhvat vakcinom MMR dostignut u toku protekle dve godine bio je na zavidnom nivou, koliko se očekuje i u ovoj godini. Ipak, ima i onih koji ne žele da vakcinišu svoju decu, te je tako pred Prekršajni sud u Subotici poslednjih tri godine stiglo 47 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

Svim roditeljima, odnosno zakonskim zastupnicima iz ovih postupaka, izrečena je novčana kazna oko minimuma, koja se po Zakonu kreće u iznosu od 30 do 150 hiljada dinara, međutim iz Prekršajnog suda napominju da kazne za one koji ponovo budu odbili da vakcinišu svoju decu, neće biti blage kada se nađu pred lice pravde.

Nedelja imunizacije obeležava se od 2005. godine kada je Svetska zdravstvena organizacija pokrenula tu inicijativu, sa idejom da se pažnja usmeri na značaj imunizacije kao prioritet u zdravstvenoj zaštiti, kao najefektivnije i najefikasnije mere primarne prevencije zaraznih bolesti.

Ostale vesti iz ove kategorije