RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Subotički đaci učili srpsku tradicionalnu muziku

Sanda Mileusnić | 26. april 2019. | 11:36 | Društvo

Subotički đaci učili srpsku tradicionalnu muziku

Srbski pravoslavni pojci, a kapela sastav iz Beograda, organizovali su prvi kamp srpske tradicionalne muzike za osnovce i srednjoškolce iz Subotice koji je trajao pet dana. Pedesetak polaznika kampa na završnom, javnom času, predstavilo je 21 numeru srpske tradicionalne muzike.

Polaznici  petodnevnog kampa koji se odvijao u OŠ „Ivan Goran Kovačić“, prvi su među svojim vršnjacima u celoj zemlji koji su imali priliku da kroz pevanje i druženje uče o tradiciji srpskog naroda. Pesme koje su naučili iz svih su krajeva zemlje, ali preovlađuju one sa Kosova, što se Anđeli Stikić posebno sviđa jer su joj to omiljene pesme.

Aleksandar se bavi glumom, a kako glumci treba da znaju i da pevaju, i on je učestvovao na nekoliko muzičkih takmičenja, pa je na nagovor nastavnice krenuo i na ovaj kamp.

Još jedna od učenica izabrala je kamp, jer voli muziku, a pogotovo etno.

Organizator kampa i osnivač Srbskih pravoslavnih pojaca, kaže da su deca uspešno savladala pesme, bez prethodnog muzičkog obrazovanja. Na javnom času predstavili su, osim numera tradicionalne muzike i igre kroz pesmu. Dodaje da nakon Subotice, planiraju organizovanje kampa i u Šumadiji i na Kosovu i Metohiji.

Saradnja Grada Subotice sa Srbskim pravoslavnim pojcima datira od pre dve godine, a subotičkoj publici su oni dobro poznati, objašnjava Jasmina Stevanović iz lokalne samouprave. Očuvanje kulturnog idetiteta značajno je za sve narode na ovim prostorima, dodaje ona.

Srbski pravoslavni pojci nastali su 2011. godine sa idejom da ulepšaju crkvena bogosluženja izvođenjem duhovne, nacionalne i etno muzike. Sastav se godinama širio, pa sada broji desetak članova, a za sebe kažu da su jedinstveni a kapela sastav u našoj zemlji.

Ostale vesti iz ove kategorije