RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Veliki petak i pripreme za najveći hrišćanski praznik

Aleksandra Orlić | 26. april 2019. | 13:47 | Društvo

Veliki petak i pripreme za najveći hrišćanski praznik

Uoči najvećeg hrišćanskog praznika, Uskrsa, koji u nedelju po julijanskom kalendaru obeležavaju vernici pravoslavne vere, na subotičkim pijacama, ekipa naše televizije zatekla je veliki broj onih koji su pazarili sve neophodno za predstojeću prazničnu trpezu.

Gužva, žamor, puni cegeri i poluprazni novčanici, slika je Mlečne pijace, na kojoj se u jutarnjim časovima mogao videti veliki broj naših sugrađana koji su obavljali poslednju kupovinu kako bi nedeljna trpeza bila u skladu sa uskršnjim običajima, a nakon koje ih očekuje i farbanje jaja koju će većina ukrasiti na tradicionalan način - u lukovini.

Kupci su najviše pazarili šunku, koja se mogla naći od oko 600 do 800 dinara, jagnjetinu po kilogramu za oko 700 dinara, kao i jaja čija cena se kretala u rasponu od 11 do 14 dinara, u zavisnosti od veličine i porekla. Najviše posla imali su prodavci jaja, kao i prethodne nedelje kada su za pijačnim tezgama u ulozi kupca bili vernici katoličke verosispovesti.

Tradicija da se na Veliki petak farbaju jaja, kako bi se ukućani njima služili i kucali na Vaskrs, po rečima Ljubiše Stokina, studenta Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, potiče iz predanja koje je po verovanju nastalo na dan Hristovog stradanja.

Naš sagovornik dodaje da jaja nije nužno farbati na Veliki petak, nego da to činimo onog dana i trenutka kada ćemo se duhom posvetiti tom činu i setiti se stradanja Hristovog, kao i da Vaskrs ne treba obeležavati kao još jedan praznik u kom ćemo površno uživati u hrani i piću već ga treba posvetiti preispitivanju svoje unutrašnjosti.   

Ostale vesti iz ove kategorije