RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Hronika

Lopovi sve „spretniji i dovitljiviji“

Sanda Mileusnić | 6. maj 2019. | 14:20 | Hronika

Lopovi sve „spretniji i dovitljiviji“

Na području Policijske uprave u Subotici tokom prošle godine zabeleženo je 114 slučajeva krivičnog dela krađe i sitne krađe u maloprodajnim objektima, buticima i parfimerijama, dok je za prva dva meseca ove godine evidentirano 17 krivičnih dela ovog tipa. Najčeće se kradu prehrambeni artikli, kozmetički proizvodi, garderoba, a u nekoliko slučajeva i cigarete i novac.

I pored sistema elektronske zaštite, tzv. zujalica, obezbeđenja u pojedinim radnjama ili nadzora zaposlenih, krađe se dešavaju, navodi se u saopštenju marketing službe Univerexporta, a lopovi su sve spretniji i dovitljiviji.

 „Krađe sve više ne poznaju godine, pol, obrazovanje, a kradljivci se mogu podeliti na profesionalne i one koji nemaju dovoljno sredstava za život pa se na ovakav način snalaze i preživljavaju. Onih prvih, profesionalnih, je mnogo više i oni otuđuju iz radnji one proizvode koji su pogodni da se lako iznesu i preprodaju na pijacama i na ulici. Sve se više koriste zamenom artikala ili pakovanja, prepakivanjem skupljih artikala u jeftinija pakovanja, svesnim korišćenjem „pogrešnih“ šifri za robu koja se meri, zamenom cena. Vrlo su vešti, snalaze se na najrazličitije načine i pokušavaju da iznesu robu i pored svih sistema zaštite.“

U Univerexportovim i Trgoprometovim radnjama, kafa i čokolada su među „najtraženijim“,  značajan udeo u krađama imaju i suhomesnati proizvodi, a sve češća je i pojava da potrošači uzmu proizvod sa rafa i do kase ga pojedu, a ambalažu bace u prodavnici.

 „Nema pravila kada se roba više ili manje krade, ali ipak je primetno da se broj krađa povećava krajem meseca – dok ne dođe nova plata ili penzija.“

Od 114 slučajeva krivičnog dela krađe i sitne krađe po prodavnicama prijavljenih prošle godine, njih 93 su rasvetljena. Prema podacima od ove godine, od 17 krivičnih dela ove vrste izvršenih u prva dva meseca, za 13 je počinilac i pronađen.

Većina ukradenih predmeta pogodna je za dalju preprodaju, a kradljivci nisu samo iz Subotice, već su to i lica koja nemaju prebivalište u našem gradu. 30 odsto lopova koji kradu po prodavnicama su maloletnici i krivično neodgovorna lica.

Krivični zakonik za krađu predviđa novčanu kaznu ili kaznu zatvora u trajanju do tri godine, dok je za sitnu krađu propisana novčana kazna ili zatvor do šest meseci. Ovakve krađe po trgovinskim objektima dešavaju se i u prepodnevnim časovima, pa staro pravilo da lopovi više vole okrilje noći, više ne važi.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije