RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Subotica obeležila Dan pobede u Drugom svetskom ratu

Marijana Tolimir | 9. maj 2019. | 11:17 | Društvo

Subotica obeležila Dan pobede u Drugom svetskom ratu

Polaganjem venaca na spomenik žrtvama fašizma, u Subotici je obeležen 9. maj – Dan pobede nad fašizmom.  Tog dana, pre tačno 74 godine, Nemačka je potpisala bezuslovnu kapitulaciju, čime je okončan rat koji je za sobom ostavio devastiranu Evropu i odneo preko 50 miliona ljudskih života.

„Imao sam 18 godina, šta da vam kažem, mladost-ludost.“

Tako priču počinje Dragoljub Draško Kapor, poslednji je živi učesnik Narodnooslobodilačke borbe u Subotici. Iako ima 94 godine, teški borbi i danas se seća veoma jasno.

Čika Draško oslobođenje od fašističke okupacije je doživeo, međutim mnogi naši sugrađani nisu. Preko 8000 Subotičana stradalo je tokom Drugog svetskog rata, što je bio svaki peti stanovnik grada. Zato prethodnim generacijama dugujemo veliku zahvalnost što su na oltar slobode položili ono najvrednije – svoje živote, poručuje Maksim Bakrač iz SUBNORA.

U tom šestogodišnjem ratu, naša zemlja je uz Sovjetski savez procentualno podnela najveće žrtve,  zbog čega je obeležavanje 9. maja veoma važno, ističe Veljko Vojnić, zamenik predsednika Skupštine grada.

U znak sećanja na pale borce za oslobođenje, na spomenik žrtvama fašizma vence su položili predstavnici Sevrnobačkog upravnog okruga, lokalne samouprave, ambasada Rusije i Belorusije, SUBNORA, jevrejskih opština, kao i nevladinih organizacija.

 

Ostale vesti iz ove kategorije