RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

„Kretanjem do zdravlja“

Aleksandra Orlić | 10. maj 2019. | 13:50 | Zdravstvo

 „Kretanjem do zdravlja“

Međunarodni dan fizičke aktivnosti obeležen je promotivnom sportskom akcijom pod nazivom „Kretanjem do zdravlja“ na terenima OŠ „Jovan Mikić“. Ova obrazovna ustanova četvrtu godinu zaredom realizuje ovu akciju u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje, uz podršku Planinarskog kluba „Spartak“, Udruženja „AКA“, Apoteke Subotica  i Crvenog krsta.

U svetu je gotovo trećina odraslih osoba nedovoljno fizički aktivna, a ono što dodatno zabrinjava je trend smanjenja fizičke aktivnosti u populaciji mladih. U našoj zemlji, prema istraživanju zdravstvenog stanja stanovništva iz 2013. godine, osmoro od desetoro dece, uzrasta od 7 do 14 godina, u slobodno vreme svega jednom do dva puta nedeljno ima fizičku aktivnost.

Svakodnevna fizička aktivnost ima brojne pozitivne efekte na zdravlje. Kod mladih aktivno unapređuje rast i razvoj, povećava samopouzdanje, samopoštovanje i osećaj ispunjenosti i zadovoljstva. Lekari kažu da je vežbanje lek, te se za dobro zdravlje odraslima preporučuje najmanje 30 minuta svakodnevne umerene fizičke aktivnosti, a deci najmanje sat vremena.

Manifestacija kojom je obeležen Međunarodni dan fizičke aktivnosti, počela je kolektivnim zagrevanjem i opuštanjem učenika sedmih razreda koji su vodili fitnes instruktori iz Udruženja „Aka“, nakon čega je u dobrom ritmu i raspoloženju nastavljeno sa promovisanjem fizičke aktivnosti i zdravog načina života. Igrala se odbojka, razne zabavno-rekreativne igre na poligonu, a školarci su imali prilike da se oprobaju i na veštačkoj steni, uz pomoć predstavnika Planinarskog kluba „Spartak“.   

Akciji se ove godine pridružio i Crveni krst, čiji su volonteri demonstrirali pružanje prve pomoći kod sportskih povreda, u čemu su učestvovali i sedmaci, a Apoteka Subotica je pripremila osveženje u vidu vitaminskih napitaka.  

Ostale vesti iz ove kategorije