RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Od kolevke, pa do groba, najlepše je đačko doba

Sanda Mileusnić | 10. maj 2019. | 13:52 | Društvo

Od kolevke, pa do groba, najlepše je đačko doba

Prva generacija mašinskih tehničara, koja je Srednju tehničku školu upisala 1960, a napustila 1964, okupila se povodom jubilarne proslave 55 godina od diplomiranja. 16 bivših učenika zajedno sa svoje dve profesorke, ponovo  se upisalo u dnevnik.

Suze u očima, grljenje i ljubljenje. Dirljiv je bio prizor sastanka starih drugova iz školskih klupa. Okupili su se lepim povodom, prošlo je čitavih 55 godina otkako su te klupe napustili. Mnogi od njih došli su iz Nemačke, Francuske, Hrvatske i Mađarske, gde sada žive. Josip Šokčić završio je Mašinski fakultet, pa se zaposlio u Železnici odakle je i otišao u penziju, a ova škola dala mu je osnovu za dalji život i struku.

Neki opravdano nisu mogli da prisustvuju okupljanju, a neki više nisu sa nama. Ni oni nisu bili zaboravljeni,minutom ćutanja odata im je počast. Njihov kolega, Ernest, kaže, možda drže čas negde gore. Upravo on je jedan od organizatora ovog skupa.

Bivše profesorke ovog odeljenja, Olgica Župančić i Gordana Čučković, nisu propustile da ponovo vide svoje đake. Gordana nam sa setom priča o 41 godini provedenoj u prosveti. Ovom odeljenju predavala je istoriju, a tvrdi, sve ih pamti dobro i sad ih je bez problema prepoznala.

Ova generacija, rođena na samom kraju Drugog svetskog rata, iznedrila je mnogo uspešnih stručnjaka. Odeljenje MT 42 pripremno proizvodnog smera okupilo se po treći put od diplomiranja.

Ostale vesti iz ove kategorije