RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

I ove godine naučni skup okupio mnogo planera

Aleksandra Orlić | 10. maj 2019. | 14:02 | Društvo

I ove godine naučni skup okupio mnogo planera

Naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem „Planska i normativna zaštita prostora i životne sredine“, po jubilarni 10. put održava se u našem gradu. Organizatori su Asocijacija prostornih planera Srbije i Univerzitet u Beogradu – Geografski fakultet.

Svake druge godine, naučno-stručni „Planska i normativna zaštita prostora i životne sredine“ u naš grad dovodi stručnjake iz ovih oblasti. Ove godine, okupilo se 120 učesnika iz Srbije, koji će stručnoj i naučnoj javnosti predstaviti 65 radova i iskustva iz domena pravnog, institucionalnog i metodološkog okvira zaštite prostora i životne, integralnog pristupa prostornom planiranju i zaštiti životne sredine planiranja i upravljanja prirodnih i kulturnih dobara, te obnovljivih izvora energije na koje je posebno stavljen akcenat.

Srbija ima velike potencijale, koje će u budućnosti dobrom pripremom i uz podršku Evropskih fondova moći i da iskoristi, rekao je doktor nauka Denis Ambruš, koji se na Skupu predstavio radom o trendovima Evropske unije, kroz iskustvo tri škole urbanističkog i prostornog planiranja - Zagrebačke, Ljubljanske i Beogradske.  

Lokalna samouprava je uvek podržavavala ovakve naučne skupove, naročito jer je Subotica jedan od retkih gradova na ovim prostorima koja ima uređenu prostornu plansku dokumentaciju, još sa kraja 18. veka, a prva linija gradskog područja povučena je na prelazu iz 18. u 19. vek. Ono čime se naš grad još može ponositi je što je on prvi grad u Srbiji koji je završio Generalni urbanistički plan Subotica-Palić do 2030. godine, a u skladu sa njim ove godine se nastavlja izrada planova detaljne i generalne regulacije.

Nakon održanog naučno-stručnog Skupa, organizatori publikuju Zbornik radova, u kojim je na oko šest hiljada strana tokom protekle decenije objavljen 661 naučno-stručni rad, koji je po rečima profesora Dejan Filipović, dekana Geografskog fakulteta univerziteta u Beogradu, bio okosnica brojnim državnim institucijama u njihovom radu kada je u pitanju zaštita prostora i životne sredine.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije