RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Gradska deponija – prvo zatvaranje, onda sanacija

Marijana Tolimir | 13. maj 2019. | 13:32 | Društvo

Gradska deponija – prvo zatvaranje, onda sanacija

Iako su prvi planovi za sanaciju Gradske deponije stari i više od trideset godina, to se do danas nije dogodilo. I dok njeno zatvaranje zavisi od početka rada Regionalnog sistema upravljanja otpadom,  za više od 40 godina neprekidnog odlaganja komulanog otpada, deponija se značajno uvećala i „porasla“ u visinu, i time postala pretnja po životnu sredinu, budući da se nalazi na veoma nepovoljnoj lokaciji.

Da se deponija nađe baš na ulazu u Suboticu odlučilu su tadašnje gradske vlasti davne 1978. godine i generacijama u nasleđe ostavile ozbiljan ekološki problem. I naziv koji su joj nadenule, ispostavilo se, ne odgovara realnom stanju na terenu.

Iako zvaničnog naziva Gradska deponija „Aleksandrovačka bara“, adekvatniji naziv bi bio – nesanitarno , kontolisano odlagalište smeća.
A procene su da se za četiri decenije smeća nagomilalo – negde i do 30 metara u visinu, pa je tako tačka sa najnižom nadmorskom visinom postala – najveće brdo u izrazito ravničarskom gradu.

S obzirom na to da deponija nije sanitarna, sporadično se dešavaju i požari, mada kako kažu nadležni, ne toliko često, jer se čini sve da do njih ne dođe.

Prvi projekti za sanaciju datiraju još iz osamdesetih godina, a poslednji je izrađen 2003. godine, međutim njegova je važnost istekla 2016. godine, a deponija ostala takva kakva jeste. U aprilu prošle godine JKP „Čistoća i zelenilo“ izradilo je projektno-tehničku dokumentaciju za sanaciju i rekultivaciju, koja je u fazi dobijanja saglasnosti.  

I dok se čeka početak rada Regionalnog sistema, koji je trebalo da zaživi još pre dve godine, na Gradsku deponiju dnevno stiže devet autosmećara, pet do šest autopodizača, plus otvoreni kamioni, a na sve to otpad odlažu i treća lica, odnosno fime i sami građani.

Ostale vesti iz ove kategorije