RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Obeležen Međunarodni dan medicinskih sestara

Aleksandra Orlić | 13. maj 2019. | 13:52 | Zdravstvo

Obeležen Međunarodni dan medicinskih sestara

Međunarodni dan medicinskih sestara, 12. maj, predstavnici opšte medicine, medicine rada i patronaža, ispratili su akcijom besplatnih preventivnih pregleda na Gradskom trgu, uz utisak da uprkos brojnim problemima koji prate jedan od najhumanijih poziva – medicinski tehničari i sestre ipak obavljaju sa maksimalnom posvešćenošću.

U Srbiji licencu medicinske sestre-tehničara ima oko njih 65.000, od kojih oko 5.500 ne može da nađe posao. Čak i kada dodju do zaposlenja, uslovi rada su teški, plate male, a posla previše. Međutim, oni koji su izabrali ovaj životni poziv, trude se da izdrže svakodnevne pritiske i predano rade svoj posao.

Međunarodni dan medicinskih sestara, obeležava se u znak sećanja na dan kada je rođena Florens Najtingel, bolničarka i začetnica modernog sestrinstva i profesionalnog obrazovanja medicinskih sestara. Celog života borila se za unapređenje profesije, koja je i do danas ostala na nezavidnom nivou.

Kao doprinos u obeležavanju Dana sestrinstva, u našem gradu se tradicionalno održava akcija preventivnih pregleda, tokom koje su sugrađani bili u mogućnosti da provere holesterol, šećer u krvi i krvni pritisak, deljeni su saveti o zdravim stilovima života - ishrani, značaju fizičke aktivnosti, značaju skrininga i preventivnih pregleda, kao i smernice o pravilnom razvoju dece, prevenciji bolesti zavisnosti kod dece. Predstavnici Crvenog krsta su edukovali građanstvo o kardiopulmonalnoj reanimacij i pravilnom korišćenju inhalacionih pumpica, dok su stomatolozi delili savete o pravilnom održavanju oralne higijene.

Ostale vesti iz ove kategorije