RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Bolesnom drugu budi drug

Nina Kovačević | 15. maj 2019. | 13:23 | Društvo

Bolesnom drugu budi drug

U prostorijama OŠ „Kizur Ištvan“ održan je eduktivni čas  pod nazivom  „Bolesnom drugu budi drug“ posvećen deci oboleloj od raka.  Predavanje namenjeno roditeljima i deci je održano u saradnji škole, NURDORA i Udruženja građana „Roditelji Subotice“.

Branislav Mandić iz Novog Sada oboleo je od leukemije sa 14 godina. Bitku koju je vodio pune dve godine je dobio, a sada, deceniju kasnije, radi kao volonter Nurdor-a i svojim iskustvom pomaže mališanima i roditeljima koji prolaze kroz to turobno iskustvo.

Cilj edukativnog časa je bio da javnost razume šta dijagnoza maligniteta izaziva u porodici, da se roditeljima predoči šta da urade u takvoj situaciji, na koji način da  pruže pomoć i podršku u neizvesnoj borbi, istakla je Teodora   Teodorović, predstavnica NURDOR-a.

Iz Saveta roditelja se nadaju da će edukativni čas na ovu temu razviti empatiju kod učenika, jer je broj obolele dece sve veći, a načina za pomoć je mnogo.

Iz OŠ „Kizur Ištvan“ su prepoznali potrebu za edukacijom roditelja i dece, kako bi ih upoznali sa problematikom koja je iz dana u dan  sve zastupljenija u društvu, poručio je direktor OŠ „Kizur Ištvan“ Dejan Anđelović.

Godišnje od raka u našoj zemlji oboli oko 350 dece, a taj broj se, nažalost, svake godine povećava. Iz organizacije Nurdor, koja postoji već 15 godina, nadaju se da će uspeti da prikupe sredstva za još jednu roditeljsku kuću, kojih za sada ima pet, a nalaze se u Novom Sadu,  Beogradu i Nišu.

Ostale vesti iz ove kategorije