RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

„Priroda i čovek“ u potkrovlju Muzeja

Aleksandra Orlić | 16. maj 2019. | 13:54 | Kultura

„Priroda i čovek“ u potkrovlju Muzeja

U potkrovlju Gradskog muzeja otvorena je izložba „Priroda i čovek“, na kom je autorski dvojac Gabrijela Kajdoči Lovas i Ištvan Hulo, uz pomoć brojnih saradnika, radio skoro tri godine. Ovu izložbu, koja će biti uvrštena u stalnu postavku Prirodnjačkog odeljenja, pratila je i promocija knjige „Prirodne vrednosti severne Bačke“.

Prirodnjačko odeljenje subotičkog Gradskog muzeja, dobilo je stalnu postavku koja prikazuje bogatstvo živog sveta severa Bačke, sa akcentom na njegovu raznovrsnost, lepotu, ali i ugroženost usled uticaja vremena i ljudskog faktora. „Priroda i čovek“ je izložba koja obuhvata više tematskih celina, kroz koje se putem trodimenzionalnih prikaza, pratećih tekstova na tač-skrinovima i virtuelnih „prozora“, posetiocima pruža sliku o raznovrsnosti staništa i geološkim, klimatskim i ljudskim faktorima koji su uticali nanjihov razvoj, od perioda takozvanog „Ledenog doba“ do flore i faune koja danas prekriva nebesko i zemaljsko tlo. Deo eksponata ima i edukativan karakter, kojima se prikazuju dve teme - „Zaštita životne sredine“ i „Blago prirodnjačke zbirke“.  

Autori izložbe, u želji da što jasnije i celokupnije isprate tok odnosa prirode i čoveka, kao i očuvanje lokalnog biodiverziteta, napisali su knjigu „Prirodne vrednosti severne Bačke“.

Gradski muzej, biće bogatiji još za jednu unikatnu izložbu, koja će se najverovatnije naći pred očima javnosti sledeće godine, u okviru aktivnosti povodom „Noći muzeja“, na kojoj će se prikazati deo Areheološkog odeljenja i njena buduća stalna postavka.

Ostale vesti iz ove kategorije