RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Noć muzeja privukla nekoliko hiljada Subotičana

Sanda Mileusnić | 20. maj 2019. | 12:30 | Kultura

Noć muzeja privukla nekoliko hiljada Subotičana

„Noć muzeja“, 16. po redu, održana je protekle subote na preko 30  lokacija u Subotici i na Paliću. Ova manifestacija, pod sloganom „Sloboda umetničkog izražavanja“, privukla je nekoliko hiljada sugrađana, koji su u periodu od 16 časova do  1 posle ponoći imali priliku da besplatno  uživaju u ovogodišnjem raznovrsnom programu .

Još jedna „Noć muzeja“ otvorila je vrata galerija, muzeja, biblioteka i mnogih drugih ustanova za sve Subotičane željne da subotnje veče provedu na malo drugačiji način. Mesta za obilazak je bilo  mnogo, pa se za svakog našlo ponešto što bi ga zaintrigiralo i privuklo. Galerija „dr Vinko Perčić“ dočekala je posetioce izložbom umetnice Melinde Šefčić.

Jedan od osnivača Noći muzeja u Subotici i učesnik od prve godine, Gradska biblioteka, je u ogranku na Paliću priredila izložbu posvećenu grupi Bosch i Bosch, kao svojevrsni omaž Slavku Matkoviću, dok se u Američkom kutku mogla videti postavka „Okviri jevrejske kulture u Subotici – ljudi, sudbine, knjige“.

Tresherica street market, nastala kao projekat nekolicine Subotičana koji su želeli da gradu daju novi sadržaj po uzoru na neke druge gradove, bila je stecište mnogobrojnih zanimljivih izlagača. Među njima bio je i Zoltan Kiš sa Palića, koji je svoju opčinjenost svetlošću pretvorio u hobi i izradu unikatnih lampi, nastalih od starih, odbačenih predmeta, kojima je Zoltan udahnuo novi život.

Subotica je bila samo jedan od 53 grada Srbije u kojima se istovremeno održavala najposećenija manifestacija u oblasti kulture.

Ostale vesti iz ove kategorije