RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Ambasador Italije posetio Suboticu

Redakcija TV Subotica | 20. maj 2019. | 13:06 | Društvo

Ambasador Italije posetio Suboticu

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban sastao se juče  sa ambasadorom Italije u Beogradu, Karlom Lo Kašom, prenosi zvaničan sajt Grada, subotica.rs.  Prijem je upriličen povodom Godišnjeg koncerta Italijanskog kulturnog centra „Piazza Italia“, organizovanog u okviru obeležavanja jubileja – 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Italije i 10 godina strateškog partnerstva. Nakon sastanka u Gradskoj kući, gradonačelnik Laban i ambasador Karlo Lo Kašo prisustvovali su koncertu Orkestra mandolinista iz italijanskog grada Busto Arsicio i Subotičkog tamburaškog orkestra, održanom u Franjevačkoj crkvi.

Tokom susreta u Zelenoj sali Gradske kuće, konstatovano je da Srbiju i Italiju povezuje tradicionalno prijateljstvo, saradnja i razumevanje i da Italija našu zemlju podržava u svemu, između ostalog u pristupanju Evropskoj uniji, kao i politici koju vodi Vlada Srbije.

Sagovornici su se složili u oceni da činjenica da u Srbiji posluje oko 600 italijanskih kompanija koje upošljavaju između 25.000 i 30.000 radnika, u Vojvodini preko 70, sa oko 11.000 zaposlenih, a u Subotici više od 10 italijanskih firmi, pokazuje da italijanska preduzeća u Srbiji beleže značajno prisutvo u više sektora i da je to dodatni pokazatelj da ekonomski odnosi predstavljaju odlučujući aspekt strateškog partnerstva između Srbije i Italije.

Na sastanku je zaključeno da bi u narednom periodu dobro spoljno-trgovinsko partnerstvo između Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga i Italije (ukupna robna razmena na nivou Komore sa Italijom u 2018. godini iznosila 125 miliona dolara) trebalo da se unapredi i da postoji prostor i za proširenje saradnje u oblasti kulture između grada Subotice i Italijanskog kulturnog centra „Piazza Italia”.

Ostale vesti iz ove kategorije