RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Koja je sudbina „penzionerske“ zgrade?

Marijana Tolimir | 23. maj 2019. | 12:58 | Društvo

Koja je sudbina „penzionerske“ zgrade?

I dok je većina zgrada zaštićenog stanovanja, namenjena penzionerima koji nemaju rešeno stambeno pitanje, rasprodata devedesetih godina, u Subotici je preostala jedna. Međutim, već dvadeset godina njen status je nedefinisan, a problema je sve više.

Marija Kujundžić je bila podstanarka, sve dok se pre šest godina nije uselila u „penzionersku“ zgradu. Kirija je ovde znatno niža, međutim, kako je njena penzija veoma mala, Marija i na pragu osme decenije – radi. Ipak, životom u zgradi na kraju Radijalca veoma je zadovoljna.

A zgrada zaštićenog stanovanja je upravo namenjena penzionerima poput Marije – onima sa niskim primanjima, koji za radnog veka nisu stekli svoj krov nad glavom. Iako mnogi misle da ona pripada subotičkom Gerontološkom centru, to nije tako već dve decenije.Sve do 1997. godine bila je u sistemu socijalne zaštite i sastavni deo Gerontološkog centra, kada je vlasništvo preneto na Fond PIO.

I od tada njen status lebdi „ni na nebu, ni na zemlji“, jer iako nije vlasnik, za tekuće održavanje objekta zadužen je Gerontološki centar. Prema rečima direktora ustanove, Nenada Ivaniševića, zajedno sa Gradom i Fondom Pio pokušava da se pronađe najbolje rešenje.

U međuvremenu, problemi su se ovde nagomilali – stanarima su kirije i režija veoma visoki, dok je s druge strane  zub vremena učinio svoje. Iako funkcionalna, zgrada sada zahteva ozbiljnu i temeljnu rekonstrukciju.

Ostale vesti iz ove kategorije