RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Operater građevinskih radova - novi smer u Politehničkoj školi

Aleksandra Orlić | 28. maj 2019. | 13:54 | Društvo

Operater građevinskih radova - novi smer u Politehničkoj školi

U narednu školsku godinu Politehnička škola ući će sa tri obrazovna profila po dualnom modelu obrazovanja - dva stara i jedan novi. Priliku da prvi izučavaju novi smer sa područja geodezije i građevinarstva, pod nazivom operater građevinskih radova, imaće oko 30 đaka koji nastavu slušaju na mađarskom jeziku.

Privredna komora Srbije, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, školskom upravom i lokalnom samoupravom, od pre nekoliko godina aktivno učestvuje u implementiranju dualnog obrazovanja u Subotici. U ovaj sistem uključeno je preko 50 kompanija sa teritorije našeg grada, koje su trenutno u postupku akreditacije, kako bi se utvrdilo da li poseduju uslove za siguran i bezbedan praktični rad učenika. Otvaranje novog trogodišnjeg obrazovnog profila, smer operater građevinskih radova, usledilo je kao odgovor na potrebe subotičkog tržišta rada. 

Operater građevinskih radova stiče kompetencije za izvođenje armiračko-betonskih radova, zidarskih radova i tesarskih radova, kao i organizovanje i pripremu radova, te primenu zaštite i bezbednosti na radu i zaštite životne sredine. Pored teorijskog obrazovanja, praktična nastava će se odvijati u radionicama pojedinih subotičkih preduzeća. 

Učenici će praksu obavljati pod nadzorom instruktora iz dodeljenje kompanije, za šta će im po Zakonu o dualnom obrazovanju biti isplaćena i novčana naknada, prevoz, topli obrok i na kraju prilika za buduće zaposlenje. Pored novog smera, osnovnoškolcima će naredne školske godine biti na raspolaganju još dva dualna obrazovna profila.

Na teritoriji našeg grada, pored ove obrazovne ustanove, u sistem dualnog obrazovanja uključene su i Hemijsko-tenološka škola, Tehnička škola „Ivan Sarić“ i Ekonomska škola.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije