RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Papagaji sve popularniji kao kućni ljubimci

Nina Kovačević | 31. maj 2019. | 13:51 | Društvo

Papagaji sve popularniji kao kućni ljubimci

Prema procenama veterinara papagaji su sve popularniji kućni ljubimci, nalaze se na trećem mestu odmah iza pasa i mačaka. Da je ovim pticama neophodno obezbediti dobre uslove za život, napominju stručnjaci na Svetski dan papagaja, ali poručuju i da su ove jedinke često meta krijumčara.

Vrata papagajskog carstva otvorio nam je odgajivač Siniša Ekhard, koji pune dve decenije neguje ljubav ka ovim egzotičnim pticama. U posebnim volijerama živi tridesetak parova papagaja, vrsta iz Južne Amerike, Afrike i Australije, kao što su afrički sivi papagaj žako, are, patuljaste are,  kakadu i amazonac, a cela porodica se ponosno brine o njima.

U prihvatu divljih životinja  Zoo-vrta za proteklih 15 godina spaseno je preko 3.500 životinja, a čak  jedna četvrtina čine egzotične vrste papagaja koje tamo završavaju nakon pokušaja krijumčarenja. U dve najveće zaplene spadaju zaplena 400 jedinki i ptica zbirne vrednosti preko 10.000 evra. Pored toga neodgovorni vlasnici često napuštaju svoje egzotične ljubimce kada uvide kolika je to obaveza,objašnjava Kristijan Ovari, biolog u Zoo vrtu na Paliću.

Da papagajima treba obezbediti dobre uslove za život, slažu se i veterinari koji kažu da su ove pernate životinje među omiljenim kućnim ljubimcima. Pored vode, hrane i veterinarske nege, papagaju je potrebno kavez obogatiti ogledalima, zvončićima, prečkama, ljuljaškama i obavezno staviti sipinu kost na kojoj će oštriti kljun, a u kućnim uslovima preporučljivo ih je držati u paru.

Idealne vrste papagaja koji se mogu držati u kućnim uslovima i koje su izuzetno zanimljive deci  su tigrice, nimfe, kozice i fišeri.

Ostale vesti iz ove kategorije