RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Osobe sa invaliditetom teško dolaze do posla

Aleksandra Orlić | 7. jun 2019. | 13:44 | Društvo

Osobe sa invaliditetom teško dolaze do posla

Opštinska organizacija invalida rada Subotice, bila je domaćin tribine „Savetovanje o zapošljavanju osoba sa invaliditetom“, koju je organizovao Savez invalida rada Vojvodine.

Dušan Pilipović iz Bačkog Jarka u mladosti je radio kao bravar, ali je nakon operacije kičme pre nepune tri decenije proglašen invalidom sa trećim stepenom invalidnosti. Iako velikim delom radno onesposobljen, Pilipović je već deset godina zaposlen u privatnoj firmi, koja mu je ponudila lakše radno mesto, shodno njegovim sposobnostima.

U Subotici živi oko 6.700 invalidskih penzionera i oko 500 osoba sa invaliditetom, od kojih su neke zaposlene, a neke se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Naš grad beleži pozitivan trend zapošljavanja osoba sa invaliditetom, mada se, generalno, većina preduzetnika radije odlučuje za plaćanje „penala“.

Savez invalida rada Vojvodine, aktivno se zalaže da se u Srbiji češće zapošljava ova kategorija ljudi, naročito invalidi rada, korisnici polovine penzije. Taj proces im znatno otežava to što je profil  tražioca zaposlenja – oko 50 godina starosti, teže prilagodljiv novim uslovima rada, nedovoljno kompjuterski pismen, sa neadekvatnom strukom. 

Upravo su ovakve edukacije i tribine način da se invalidi rada motivišu i pokrenu u pronalaženju posla ili makar na ponovnu procenu radne sposobnosti, radi eventualnog ostvarivana prava na punu penziju.

Ostale vesti iz ove kategorije