RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

,,Buđenje“ u Savremenoj galeriji

Aleksandra Orlić | 10. jun 2019. | 14:12 | Kultura

,,Buđenje“ u Savremenoj galeriji

Savremena galerija bila je domaćin putujuće predstave dveju umetnica, Emilije Jagice i Aniko Tomin Kiš, koje su subotičkoj publici kroz susret likovnog stvaralaštva i pozorišta pokreta izvele neobičan performans. Izvedba ,,Buđenje,“ relizovana je u okviru projekta „Raznobojna saradnja“, koji se finansira kroz Interreg–IPA program prekogranične saradnje Srbija- Mađarska.

Kroz novi umetnički izraz, dve mlade autorke, svojim telima zauzimaju prostor u kojem izvode performans, od kojih ga jedna koristi kao svoj alat i predaje se drugoj, čime postaje objekat za stvaranje.  Tada se likovna umetnica Emilia Jagica, nanošenjem boje na papir, izražava i stvara delo na licu mesta. Na njenim radovima, inspirisanim pokretima Aniko Tomin Kiš, kroz drevne simbole mogu se prepoznati razne kulturološke i sociološke teme.

Performans „Buđenje“, Emilia i Aniko, izvode već treću godinu za redom. Do sada su putem IPA projekta prekogranične saradnje, nastupale u više gradova, kako naše zemlje tako i Mađarske. Svako mesto koje su posetile, inspirisalo ih je na nove pokrete i buđenje osećaja, koji su kasnije rezultirali premijernim izvođenjem.

Projekat „Raznobojna saradnja“, kao što i sam naziv govori, jeste raznobojna, dinamična saradnja stanovništva i posetilaca pograničnog područja Srbija- Mađarska, na čijim prostorima već vekovima zajedno žive mnoge nacije, čuvajući svoju tradiciju i običaje. Upravo je cilj preformansa „Buđenje“, da podseti na stečene sklonosti i ponašanja, kao i na to koliko i kako utiču na našu svakodnevnicu.  

Ostale vesti iz ove kategorije