RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

U Paliću uginulo 600 kg babuški

Sanda Mileusnić | 11. jun 2019. | 12:07 | Društvo

U Paliću uginulo 600 kg babuški

U proteklih nekoliko dana na Palićkom jezeru primetno je uginuće ribe . Iz JP „Palić-Ludaš“ poručuju da je u pitanju oko 600 kg ribe, uglavnom mladi fond babuške,  koji je nastradao zbog promenljivih i nepovoljnih vremenskih prilika, kao i  da je ta pojava karakteristična za ovaj period godine, te da nema razloga za brigu.

Uginuće ribe na Paliću ponavlja se svake godine  kada prođe mrest i poveća se temperatura, ali nisu u pitanju velike količine, uverava Tamaš Vinko, stručni saradnik za zaštitu prirode. Ova pojava je najizraženija u četvrtom sektoru jezera, gde je ekosistem naujgoženiji, jer je veliki deo obale izbetoniran i nema vegetacije, a i ljudske aktivnosti se negativno  odražavaju na jezero.

Među uginulom ribom, čak 99 odsto je babuška, alohtona invazivna vrsta, a primećeno je samo nekoliko komada patuljastog soma i dva smuđa, objašnjava naš sagovornik.

Ranije ove godine, iz Palića je u sklopu KFW projekta izvađeno oko 14 tona babuški. Biomasa jezera pre tri godine procenjena je na oko 160 tona, od čega oko 96 odsto čini ova invazivna riblja vrsta, a njenim smanjenjem, jezero će se moći poribljavati grabljivim vrstama kao što su smuđ, som, grgeč i štuka.

Ostale vesti iz ove kategorije