RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Nepoštovanje kućnog reda koštaće vas 10.000 dinara

Aleksandra Orlić | 12. jun 2019. | 14:19 | Društvo

Nepoštovanje kućnog reda koštaće vas 10.000 dinara

Problemi sugrađana koji žive u zgradama, su brojni i u najvećoj meri se odnose na neadekvatno korišćenje zajedničkog prostora, držanje kućnih ljubimaca, kao i korišćenje klima uređaja. Profesionalni upravnici zgrada, napominju da kupovinom nekretnine i izborom ovog tipa stanovanja, vi dobijate i probleme stambene jedinice, te da morate biti spremni na zajedničko pronalaženje rešenja kao i na određene kompromise.

Mirko Krivić vlasnik trgovinske radnje na Radijalcu, koja pripada lancu zgrada u ulici Petra Lekovića, već godinama ima problem sa kapanjem komšijskih klima uređaja, koji su postavljeni tačno iznad ulaznih vrata njegovog lokala. I nakon više podnetih prijava podne, kako nekadašnjim predsednicima skupština stanara, tako komunalnoj inspekciji, kako kaže, rešenje za njegov slučaj se ne nazire.

Kada neko od stanara sa kojim delite stambenu ili poslovno-stambenu jedinicu, narušava vaš mir, sigurnost i bezbednost,  dužni ste da svoj problem prvo prijavite izabranom upravniku vaše zgrade, nakon čega on opominje počinioca i o tome sastavlja službenu belešku.

Ukoliko ni nakon intervencije upravnika, „vaš komšija“ ne prestaje da vas ugrožava, nastala situacija se prijavljuje Gradskoj upravi.

Kaznene odredbe za nepoštovanje pravila Kućnog reda propisanih u Odluci o opštem kućnom redu u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji grada Subotice, koja je na snagu stupila prošle godine, su za fizička lica 10.000 dinara, za preduzetnik 30.000 dinara, a za pravna lica 50.000 dinara, čiji iznosi se umanjuju za 50 odsto ukoliko se uplate u roku od 8 dana. Ovom Odlukom uvedena je i mogućnost da stanari na nivou zgrade mogu da sačine sopstvena kućna pravila.

Na pitanja o kućnom redu koja nisu uređena gradskom Odlukom, primenjuju se odredbe Zakona o stanovanju i održavanju zgrada Republike Srbije iz 2016. godine.

Ostale vesti iz ove kategorije