RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Kako mališani doživljavaju secesiju

Sanda Mileusnić | 14. jun 2019. | 10:49 | Kultura

Kako mališani doživljavaju secesiju

PU „Naša radost“ je u saradnji sa Gradskim muzejom Subotica realizovala jednogodišnji projekat pod nazivom „Secesija i linija“, a na završnom stručnom skupu, učesnici su prezentovali stečena iskustva.

Tokom projekta, koji je započeo prošlog aprila, tridesetak vaspitačica je prošlo edukaciju o secesiji, a sve ono što su od istoričara umetnosti saznale,  kasnije su prenele predškolskoj deci uzrasta od tri do sedam godina. Učešće vaspitačica bilo je na dobrovoljnoj bazi, ističe pedagog Violeta Vrcelj Odri, koja je ujedno i koordinator projekta. Secesija je veoma pogodna za rad sa najmađom decom zbog simbola na zgradama koje deca mogu da prepoznaju i dodirnu, ističe ona.

„Kako je linija secesije progovorila“ naziv je stručnog skupa na kom su istoričari umetnosti iz Gradskog muzeja, vaspitačice, ali i šestogodišnji dečak Vid Lebović  iz vrtića „Lastavica“, svako na svoj način preneli utiske koje je na njih ostavilo godinu dana  proučavanja secesije, tokom koga su zajedno obišli subotičke zgrade građene u tom stilu, poput Gradske kuće, Gradskog muzeja i Sinagoge.

Dečji radovi nastali na temu secesije izloženi su u Gradskom muzeju, a svoju premijeru doživeli su tokom Noći muzeja. Osim što su crtala i pravila makete u ovom karakterističnom stilu, secesija je prožimala svakodnevne aktivnosti mališana počev od igre pa do učenja. U projekat koji je podržala i lokalna samouprava bila su uključena i deca iz prigradskih naselja, kojima je bio obezbeđen besplatan autobuski prevoz.

Ostale vesti iz ove kategorije