RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Koliko je Habzburška monarhija uticala na ove prostore?

Marijana Tolimir | 20. jun 2019. | 10:54 | Kultura

Koliko je Habzburška monarhija uticala na ove prostore?

Koliko je i na koji način dinastija Habzburg uticala na ove prostore? Kako su oblikovali svadnovicu i kulturu južnopanonske regije? Na ova pitanja pokušali su da odgovore istoričari Mirko Grlica i dr Zoltan Mesaroš, na istorijskoj večeri koja je organizovana u okviu IPA programa prekogranične saradnje sa Mađarskom, „Raznobojna saradnja“.

Uticaj dinastije Habzburg na ove prostore najdirektniji je tokom 18. veka i za vreme vladavine carice Marije Terezije i njenog sina Jozefa. Tada dolazi i do masovnih kolonizacija današnje Vojvodine, čime je stvorena jedna jedinstvena mešavina naroda, koja je gotovo nezamisliva nigde u Evropi danas, navodi istoričar Mirko Grlica. Osim toga, dvoje vladara, inicirali su i modernizaciju ovog regiona, a Subotica je dobila status slobodnog kraljevskog grada.

Za istoričara dr Zoltana Mesaroša, ova dinastija je najznačajnija u istoriji Evrope, naročito za naše prostore, te je priča o njima uvek aktuelna i zanimljiva.

Dinastija Habzburg vladala je Austrijom sve do raspada 1918. godine, bili su kraljevi Španije od 16. do početka 18. veka, kao i carevi Svetog rimskog carstva više vekova sve do 1806. godine.

Ostale vesti iz ove kategorije