RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Ekološki kamp u Vizitoskom centru

Sanda Mileusnić | 20. jun 2019. | 14:00 | Društvo

Ekološki kamp u Vizitoskom centru

JP „Palić - Ludaš“ je u okviru projekta „Održivo upravljanje vodenim staništima prekograničnog sliva jezera Palić i Ludaš“, organizovalo istraživačko-edukativni kamp u kom su učestvovali učenici i studenti iz Subotice i  Mađarske sa svojim profesorima. Tokom sedam dana, oni su se upoznali sa prirodnim vrednostima zaštićenih područja i ugrožavajućim faktorima, a projekat je realizovan u okviru programa prekogranične saradnje Srbije i Mađarske.

U Vizitorskom centru u Hajdukovu, učenici Hemijsko-tehnološke škole, studenti Građevinskog fakulteta u Subotici i Nacionalnog fakulteta javne službe iz Baje boravili su od 15.juna. Tokom nekoliko dana života u prirodi slušali su razna predavanja o zaštiti životinja, a kako nam Anđelija Stokin, učesnica kampa, priča, najviše su naučili istražujući prirodu. Posmatrali su ptice, istraživali paukove i druge insekte, šetali kroz netaknutu šumu,  a ono što će poneti kući je svest o važnosti očuvanja prirode, koju će preneti i drugima.

Iako tehničari za zaštitu životne sredine u Vizitorski centar dolaze redovno, ovaj kamp je bio prilika da i đaci drugih profila provedu nedelju dana u prirodu. Njihova profesorica je takođe naučila nešto novo i uspela da unapredi svoje stručno znanje, što je i bio cilj.

Tokom trajanja kampa, učesnici su vodili kampanju za i protiv očuvanja životne sredine, te su na osnovu stečenih informacija vodili debatu i predstavili svoje zaključke. Osim predavanja i radionica na temu paukova,  uloge kanala u ekološkom koridoru i ornitologije, učesnici su obišli zaštićena područja kojima „Palić-Ludaš“ upravlja, posmatrali razlike između kvaliteta vode u različitim  sektorima jezera Palić i razgovarali o ekološkim problemima.

Ovo je drugi kamp koji je realizovan u okviru programa prekogranične saradnje, koji je za cilj imao istraživanje i davanje preporuka za upravljanje vodenim staništima. Projekat je počeo 2017.godine i trajaće do kraja septembra, a finansiran je sredstvima EU u iznosu od oko 380.000 evra.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije