RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Očišćene divlje deponije na Paliću i u Keru

Sanda Mileusnić | 3. jul 2019. | 12:03 | Društvo

Očišćene divlje deponije na Paliću i u Keru

U sklopu akcije koju je organizovala medijska kuća Blic pod nazivom „Zaštitimo i očistimo reke i jezera u Srbiji“, juče i danas su očišćene divlje deponije na Paliću i u naselju Ker. Otpad je uklonilo 50 volontera uz tehničku pomoć JKP“Čistoća i zelenilo“, a akciju je podržala i lokalna samouprava.

Utorak i sreda za 50 volontera protekli su u čišćenju otpada koji se godinama taložio na dve lokacije. Divlja deponija pored pruge na Paliću, kao i manja uz samu obalu jezera, skrivale su 25 kubika ilegalno odloženog otpada. Zvonimir Perušić je deo  ekipe koja svoje slobodno vreme ulaže u čišćenje grada. Prema njegovim rečima, smatraju to ulogom u budućnost, jer svi imaju visoko razvijenu ekološku svest.

Divlje deponije u Subotici i okolini na indirektan način, putem podzemnih voda, ugrožavaju i Palićko jezero, objašnjava Bojan Šoralov, odbornik u Skupštini Grada i aktivista Pokreta zelenih. Na Kerskoj deponiji smeće se ilegalno odlaže već dvadeset godina, a udruženim snagama volontera i petnaestak zaposlenih u JKP „Čistoća i zelenilo“, taj otpad je skupljen i prebačen na Gradsku deponiju. U urbanoj sredini Subotice preostala su još dva velika smetlišta, ono u Željezničkom naselju i na Zorci, a plan je da budu uklonjena do kraja godine.

Od 90 divljih deponija registrovanih u našem gradu, pedesetak se nalazi u Kelebijskoj šumi, na površini od 13 miliona kvadrata od Kelebije prema Paliću, a njihovo čišćenje se takođe planira ove godine, najavljuje Šoralov.

Ostale vesti iz ove kategorije