RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Novih 8 kilometara biciklističke staze u Subotici

Aleksandra Orlić | 5. jul 2019. | 13:43 | Društvo

Novih 8 kilometara biciklističke staze u Subotici

Do kraja septembra ove godine, Subotica će dobiti još oko 8 kilometara nove biciklističke staze, koja će biti izgrađena pute Interreg IPA projekta „OPTI-BIKE“. Na konferenciji za nosioce projekta, predstavljeni su planovi za realizaciju i njegov značaj, čime će se naš grad povezati sa opštinom Ašothalom i gradom Tompa.

Projekat optimizacije saobraćaja u pograničnoj zoni, podrazumeva planiranje i izgradnju novih biciklističkih staza u Subotici, čime će se na postojećih 37,4 kilometara izgraditi još 7,9 kilometara u naseljima Kelebija i Bački vinogradi. Značaj projekta ogleda se u razvijanju prekogranične saradnje, kao i poboljšanju celokupne infrastrukture grada.

U prvoj fazi projekta biće izgrađena 3 kilometra biciklističke staze, koja će voditi do Graničnog prelaza Kelebija, nakon kog će se priključiti na već postojeću pored puta Edvarda Kardelja. U finalnoj, drugoj fazi, biciklistički saobraćaj povezaće naselja Bački Vinogradi i Ašothalom, stazom od 4,9 kilometara.

Gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban je na otvaranju konferencije istakao je da je bicikl omiljeno prevozno sredstvo sugrađana, jer doprinosi poboljšanju kvaliteta života, ne zahteva gorivo, lak je za održavanje i dobar za rekreaciju, a ono što je najvažniije njime se u značajnoj meri rasterećuje gust gradski saobraćaj. Da Subotica ima dugu tradiciju i istoriju na polju biciklizma, podsetila je i narodna poslanica Elvira Kovač.

Ukupna vrednost projekta je 2,5 milona evra, od kojih naš grad učestvuje sa 810.000 evra, Tompa sa oko 680.000 evra, i pripadajući deo opštine Ašothalom. Sredstvima je do sada izgrađeno 3,2 kilometra biciklističke staze od Tompe do graničnog prelaza, biće izgrađeno 6,9 kilometara na teritoriji opštine Ašothalom, a planira se i spajanje ovih mađarskih mesta.

Realizacija projekta „OPTI-BIKE“, počela je 1. oktobra 2017. godine. U sklopu projektnih aktivnosti, održano je više sastanaka, konferencija, biciklističkih tura i ispitivanja tržišta, kako bise u najvećoj meri odgovorilo na potrebe ljubitelja dvotočkaša na trasi Tompa-Subotica-Ašothalom, kao i svih žitelja ovih pograničnih mesta.

Ostale vesti iz ove kategorije