RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Geometrija kruga Nikole Tesle i egipatska civilizacija

Aleksandra Orlić | 8. jul 2019. | 10:21 | Društvo

Geometrija kruga Nikole Tesle i egipatska civilizacija

U okviru edukativnog dela manifestacija Dani Nikole Tesle, u Velikoj većnici Gradske kuće održana je tribina na temu „Geometrija kruga Nikole Tesle (sa devet brojeva) je „ključ“ za razumevanje Svete geometrije i zlatnog preseka drevnih egipatskih crteža i civilizacije“, koju je prisutnima predstavila arhitekta Dragana Škopelja Mijatović.

Nikola Tesla je rekao da onaj ko poznaje tajnu brojeva 3,6,9 taj će naći ključ univerzuma. Putem spoznaje o beskonačnom prostranstvu koje nas okružuje, pre devet godina krenula je arhitekta Dragana Škopelja Mijatović, analizirajući drevne egipatske crteže i civilizaciju. Nije ni slutila da će doći do kruga sa devet brojeva čuvenog naučnika Tesle, o kojem se vrlo malo zna u Srbiji, a koji sadrži matematičke konstante brojievi Pi, Fi i logaritam E, kao i piramide na platou u Gizi u Egiptu. Njen naučno-istraživački rad, koji je nedavno zaštićen u Zavodu za intelektualnu svojinu, govori o proporciji sklada koju imamo u prirodi, odnosno proporciji takozvanog „zlatnog preseka“.

Otkrića do kojih je došla naša sugrađanka, povezuju tri oblasti - arhitekturu, matematiku i ideje Nikole Tesle, te ovaj rad ima višestruki značaj, jer nam upravo nudi „ključ“ za razumevanje nečega što nam je do sada bilo nedokučivo.

Manifestacija Dani Nikole Tesle, u organizaciji Udruženja Ličana „Lika“, nastaviće se u subotu, 13. jula, na Aleksandrovim salašima, gde će sugraćani moći da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom i sportskom programu, kao i brojnim inovacijama u čast 163. godišnjice rođenja svetskog pronalazača.

Ostale vesti iz ove kategorije