RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Prodaja lubenica na preko 40 lokacija u gradu

Sanda Mileusnić | 9. jul 2019. | 14:00 | Društvo

Prodaja lubenica na preko 40 lokacija u gradu

U jeku je sezona prodaje bostana.  Iako se većinom mogu pazariti lubenice iz uvoza, polako se pojavljuju i one domaće. JKP „Subotičke pijace“ izdalo je u zakup preko 40 lokacija za prodaju sezonske robe – voća, povrća i lubenica.

Porodica Memetović iz Leskovca već dvadesetak godina leta provodi ispred Tesline pijace. Lokaciju kažu ne menjaju, jer ih ovde svi znaju. U ponudi imaju sezonsko voće i povrće, a lubenice domaće iz Platičeva. Žale se jedino da prodaja ove godine ide malo lošije.

Tihi nam odaje da lubenicu treba birati prema šarama, kao i  da su ženske lubenice slađe od muških.  Na početku sezone za kilogram  trebalo je izdvojiti 80 dinara, a trenutna cena je 60.

Lokacije koje JKP „Subotičke pijace“ izdaje prodavcima sezonske robe, nalaze u gradskim i prigradskim naseljima i ima ih 55, od kojih je tri četvrtine  zakupljeno još početkom juna. Početna cena na licitaciji kretala se od 11 do 52 hiljade dinara u zavisnosti od lokacije.

Pravo da licitiraju imaju lica registrovana u agenciji za privredne registre i aktivna poljoprivredna gazdinstva, ali  postoje i određena pravila kojih se zakupci moraju pridržavati.

Lokacije za prodaju sezonske robe predviđene su planom Gradskog veća, na nekim je dozvoljena prodaja isključivo bostana, odnosno lubenica i dinja, dok je na drugima moguće prodavati  i voće i povrće.

Ostale vesti iz ove kategorije