RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

U toku košenje ambrozije

Sanda Mileusnić | 10. jul 2019. | 14:19 | Društvo

U toku košenje ambrozije

Iako cvetanje ambrozije i drugih korova još uvek nije počelo, jedan krug košenja parložne trave već je gotov, poručuju iz Gradske uprave. Kose se i druge javne površine gde se ambrozija pojavljuje, a i građani su obavezni da održavaju svoje placeve.

Košenje parložne trave je ove godine zbog klimatskih uslova počelo nešto ranije nego što je uobičajeno, odnosno početkom maja. Obuhvaćeno je preko 87.000 kvadratnih metara, pretežno u prigradskim naseljima, dok program redovnog održavanja travnjaka druge kategorije podrazumeva i 31 lokaciju gde se ambrozija pojavljuje sporadično.

U planu košenja su javne površine, a najugroženija su one u  prigradskim naseljima u blizini poljoprivrednih zemljišta i površine pod peskom, jer su peskoviti tereni povoljni za razvoj korovskih biljaka.

Grad je iz budžeta izdvojio 1.210.000 dinara za četiri kruga košenja parložne trave, dok redovno održavanje travnjaka druge kategorije košta 5,5 milona dinara. Građani su takođe obavezni da redovno kose svoja dvorišta i placeve, jer u suprotnom, osim što pomažu širenju polena ambrozije, preti im i novčana kazna.

Predviđeno je da košenje traje do kraja septembra, a građani koji primete nepokošene površine pod korovskim biljakama mogu slučaj da prijave Sekreterijatu za inspekcijski nadzor.

Ostale vesti iz ove kategorije