RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Regionalna deponija u fazi testiranja

Sanda Mileusnić | 10. jul 2019. | 14:21 | Društvo

Regionalna deponija u fazi testiranja

Delegacija Evropske unije u Srbiji, predstavnici Ministarstva za evropske intergacije i Ministarstva zaštite životne sredina, obišli su danas Regionalni centar za upravljanje otpadom Subotica. Poseta je održana u okviru kampanje „Pogledaj oko sebe“ koja za cilj ima podizanje svesti o zaštiti životne sredine.

Regionalna deponija trenutno se nalazi u fazi testiranja. Ova faza, koja je započela početkom meseca,  trajaće 60 dana i tokom nje biće testirana linija za separaciju otpada, kompostilište i telo deponije.  Do sada je uočeno nekoliko nedostataka, a nakon isteka perioda odobrenog od Pokrajinskog sekreterijata za test fazu, potrebno je dobiti dozvolu za probni rad, koji će trajati najduže godinu dana.

U projekat izgradnje Regionalne deponije, koji je započeo 2014.godine, EU je uložila preko 20 miliona evra, a u budućnosti bi trebalo da pokrije potrebe 250.000 stanovnika iz sedam opština. Šef delegacije EU, Sem Fabrici, istakao je da je ovaj projekat primer kako saradnjom sa EU može da se unapredi sistem upravljanja otpadom u Srbiji.

Subotica je prvi grad u Srbiji u kom će Regionalna deponija zaživeti, a Ministarstvo zaštite životne sredine preduzima korake na pokrivanju svih regiona u našoj zemlji ovakvim zatvorenim krugom upravljanja otpadom, istakao je pomoćnik ministra, Filip Abramović.

Zamenica gradonačelnika, Timea Horvat, izrazila je zadovoljstvo što je Regionalna deponije dočekala svoju test fazu i istakla da će u budućnosti svi građani morati da menjaju svoje navike odlaganja otpada.

Nakon obilaska Regionalne deponije, usledio je sastanak Delegacije sa gradonačelnikom Subotice, Bogdanom Labanom u Gradskoj kući.

Ostale vesti iz ove kategorije