RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Politika

Počasni građanin Danilo Kiš, predlog opozicije nije prošao

Marijana Tolimir | 11. jul 2019. | 11:25 | Politika

Počasni građanin Danilo Kiš, predlog opozicije nije prošao

Iako su odbornici Skupštine grada pre samo tri nedelje jednoglasno podržali Odluku da se priznanje Počasni građanin ove godine dodeli posthumno književniku Danilu Kišu, na današnjem zasedanju opozicija je podnela predlog da se ista ta Odluka, koju su tada podržali, sada poništi. Kao razlog za radikalnu promenu stava navode to, što, kako tvrde nije dobijena saglasnost pravne naslednice pisca. Vlast, pak, tvrdi, da je čitava priča otišla u pogrešnom smeru, te da se jedna pozitivna inicijativa koristi za sakupljanje političkih poena.

Da se Odluka o dodeli priznanja Počasni građanin poništi podnela je odbornička grupa Pokreta građanske Subotice, iako su na prethodnoj sednici glasali za predlog da Danilo Kiš ovo priznanje ponese posthumno. Sada tvrde da nisu znali da nije zatražena saglasnost testamentarne naslednice i prve žene književnika, Mirjane Miočinović, i pozivaju se na njeno otvoreno pismo u kom je ona zatražila povlačenje priznanja Počasni građanin.

S druge strane, aktuelna većina s žaljenjem konstatuje što je, kako kažu, jedna zdrava i dobra inicijativa ispolitizovana. Član Gradskog veća, Nemanja Simović, podseća da namera vlasti nije da izda knjigu sa delima Danila Kiša, pa da im je potrebna saglasnost, već da žele da se oduže  velikom književniku koji je rođen u našem gradu, a koji je, podseća, nepravedno zapostavljen.

Stav nije menjao ni koalicioni partner, Savez vojvođanskih Mađara. Smatraju da Danilo Kiš zaslužuje ovo priznanje, a da je opozicija zamenila teze. Kažu, nije važno ko je je predlagač, već da li taj neko priznanje zaslužuje.

Na kraju polemike koja je trajala oko sat vremena, predlog opozicije o poništenju nije izglasan – protiv je bilo 39 odbornika, a za sedmoro.

Ostale vesti iz ove kategorije