RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Putna apoteka – bez čega ne kretati?

Sanda Mileusnić | 11. jul 2019. | 13:38 | Zdravstvo

Putna apoteka – bez čega ne kretati?

Sezona godišnjih odmora je u toku, a odlazak na letovanje neretko  prate i manji zdravstveni problemi.  Lekovi protiv bolova, probiotici, krema za sunčanje i antihistaminici, prema preporuci farmaceuta, trebalo bi da se nađu u svačijoj putnoj apoteci.

Kako bi se sa letovanja vratili odmorni i puni lepih uspomena, pre putovanja potrebna je priprema. Putna apoteka neizostavan je sadržaj svakog kofera, a Subotičani sa kojima smo razgovarali najčešće sa sobom nose lekove protiv bolova i probiotike.

Od farmaceuta Jelene Pavlović dobili smo savete kako se pripremiti i šta od lekova obavezno poneti kako bismo sprečili neželjene situacije i bolesti. Na prvom mestu tu je probiotik, zatim preparati za rehidrataciju, zaštitu od  sunca sa visokim faktorom, zaštita od komaraca, kreme ili gelovi koji ublažuju opekotine od sunca, antihistaminici i lekovi protiv bolova.

Hronični bolesnici, pogotovo kardiovaskularni i dijabetičari, trebalo bi pažljivo da se pripreme i da vode računa da su poneli dovoljnu količinu lekova.

Roditelji sa malom decom verovatno imaju najduži spisak prilikom kupovine pred letovanje, a na njemu obavezno treba da se nađu i sledeće stvari: zaštita od sunca sa visokim faktorom, probiotik u kapima ili prašku, prašak za rehidrataciju, antipiuretik i antihistaminik.

Ukoliko ste u žurbi neke od ovih preparata i zaboravili, stručnjaci kažu da nema potrebe za brigom, jer  u svim turističkim mestima postoje apoteke u kojima možete potražiti pomoć farmaceuta.

Ostale vesti iz ove kategorije