RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Nova oprema za Bolnicu vredna 52 miliona dinara

Marijana Tolimir | 12. jul 2019. | 13:45 | Zdravstvo

Nova oprema za Bolnicu vredna 52 miliona dinara

Još jedan kontigent najsavremenije opreme stigao je ovih dana u Opštu bolnicu Subotica,i to zahvaljući sredstvima Pokrajinske vlade. Reč je o nekoliko sterilizatora, monitora, respiratora, kao i o jednom operacionom mikroskopu, a u narednim danima očekuje se još novih aparata. Lekari i rukovodstvo ove zdravstvene ustanove su veoma zadovoljni, budući da će se, kako ističu, nivo zdravstvene zaštite i brige o pacijentima podići na viši nivo. Istovremeno, radi se na edukaciji osoblja, koje je potpuno obučeno za rukovanje novom opremom.

Dva najsavremenija monitora za praćenje vitalnih funcija, kao i dva respiratora stigli su na Odeljenje kardiologije. Prema rečima lekara, služe za zbrinjavanje i lečenje pacijenata u najtežem stanju, koji su životno ugroženi.

Na Odeljenju oftamologije zamenjen je operacioni mikroskop star čak 30 godina, novim, koji je poslednja reč tehnike u svetu, a zahvaljujući kom je operisano već deset pacijenata. Osim toga, u protekle dve godine kupljen je i novi keratometar za određivanje dioptrije, kao i biomikroskop, a radi se i na kompletnoj zameni ambulantne opreme.

U Subotičkoj bolnici godišnje na svet dođe 1400 beba. Nov monitor obezbediće daleko kvalitetnije lečenje i negu one novorođenčadi koja zahtevaju zbrinjavanje u inkubatorima na neonatologiji.

U funkciji su i četiri pristigla sterilizatora- na odeljenjima urologije, ortopedije i genekologije i akušerstva.

Ukupna vrednost samo dela opreme koji je stigao je oko 52 miliona dinara, a kupljeni su zahvaljujući podršci Pokrajinske vlade. Ipak, i to je samo manji deo onoga što se u protekle dve godine uložilo u Opštu bolnicu, poručuje direktor, dr Slobodan Puškar. Ta cifra iznosi preko pola milijarde dinara i još je jedan primer jasnog opredeljnja države da se popravi situacija u zdravstvu, dodaje dr Puškar.

Kako najavljuje direktor Bolnice, u narednih nekoliko dana stiže i nova oprema za Odeljenje ortopedije, kao i digitalni rendgen.

Ostale vesti iz ove kategorije