RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Klima bezbedna uz redovan servis i pravilnu upotrebu

Aleksandra Orlić | 12. jul 2019. | 13:52 | Društvo

Klima bezbedna uz redovan servis i pravilnu upotrebu

Iako su trenutno nešto niže temperature od očekivanih za ovo doba godine, i ne zahtevaju čestu upotrebu klima uređaja, nakon hladnog talasa meteorolozi ponovo najavljuju temperature iznad 30 stepeni celzijusa kada će ovaj način rasplađivanja biti - spas. Serviseri poručuju da je redovno i stručno čišćenje rashladnih uređaja jedini način da se zaštitimo od raznih bakterira koje se talože na filterima, na čije posledice upozoravaju i lekari.

U subotičkim ambulantama povećan je broj osoba, naročito mlađih, koje lekarsku pomoć traže upravo žaleći se na simptome koje se mogu dovesti u vezu sa neadekvatnom upotrebom klima uređaja bilo u kućama ili u „četvorotočkašu“. Iz Doma zdravlja napominju da se priliko upotrebe klime moramo pridržavati osnovnih pravila da temperaturna razlika između unutrađnje i spoljašnje ne bude više od 7 stepeni, kao i da se klima uređaju redovno čiste.

Kada odlučite da izađete iz svog doma ili automobila u kom je radio rashladni uređaj, vrlo je važno ispoštovati proces adaptacije, te tako treba provesti 15 minuta u prostoriji bez klime pa tek onda postepeno izlaziti na topao spoljašnji vazduh.

Jedna od najstarijih servisa za klima uređaje u gradu, ovih dana ima „pune ruke“ posla, jer su brojni sugrađani iskoristili trenutni pad temperature, kako bi servisirali svoj rashladni uređaj. Iz servisa, kažu da ljudi olako shvataju posao „čišćenja“ klime i da to pravilno ne može da uradi svako.

Mimo godišnjeg čišćenja, preporuka servisera je da se filteri ručno, u kućnim uslovima, čiste na svake dve nedelje, čime se u značajnoj meri smanjuju šanse da se u njima razviju uzročnici bakterijskih infekcija. 

Ostale vesti iz ove kategorije