RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Stipan Kujundžić i Ruža Juhas najbolji risarski par

Aleksandra Orlić | 15. jul 2019. | 11:46 | Društvo

Stipan Kujundžić i Ruža Juhas najbolji risarski par

Protekle subote, u Đurđinu, po 52. put, održano je tradicionalno Takmičenje risara, u organizaciji Udruge bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“, na kom je titulu najboljeg risara i ove godine poneo Stipan Kujundžić.

Ranom zorom, na salašu pokraj Crkve Svetog Josipa Radnika u Đurđinu, okupilo se mnogo naroda kako bi svedočili još jednom takmičenju risara. U jakoj konkurenciji, među 28 parova iz naše zemlje, Mađarske, Hrvatske i Bosne i Hecegovine, risarski par Stipan Kujundžić i Ruža Juhas, bili su najbrži. Stipan kao višegodišnji pobednik, koji pobraja nagrade od Banata i Vojvodine pa sve do zvanja državnog prvaka risara u Mađarskoj, kaže da nema tajne u njegovoj veštini, da je to draž sa kojom se rodiš, ali da pored dobre žetelačke opreme mora da postoji dobra saradnja sa risarušom.

Nadmetanju u starom načinu žetve, prisustvovali su brojni gosti, koji su pristigli na ukrašenim karucama. Ovogodišnji domaćini Gabrijel i Svetlana Kujundžić dočekali su ih i ugostiti na tradicionalnom risarskom ručku, od slanine, crnog luka, kiselog mleka, domaće pogače i vode sa bunara, posluženih na balama slame.

Kada je sat otkucao 9 časova, zamenica gradonačelnika, Timea Horvat, je zvonom oglasila početak takmičenja, te su se risari dohvatili kose i bacili na posao, a risaruše iza njih skupljale i vezivale pokošeno klasje.

Manišestaciju takmičenje risara, koja je sastavni deo programa „Dužijance“, kao i uvek pratio je i bogat kulturno-umetnički program, dečije igre, neizostavno nadmetanje u kuvanju tarane, kao i prikaz rada na starim mašinama i rad na vršalici.

Iz Udruge bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“, kažu da je u planu izgradnja risarskog salaša, na kom će se tokom čitave godine reklamirati proizvodi, tradicija i kultura bunjevačkih Hrvata sa savera Bačke.

Ostale vesti iz ove kategorije