RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Postporođajna depresija pogađa 10 do 15 odsto majki

Marijana Tolimir | 16. jul 2019. | 12:48 | Zdravstvo

Postporođajna depresija pogađa 10 do 15 odsto majki

Iako su najrazličitije emocije nakon porođaja sasvim prirodne i prolaze u roku od mesec do dva, u malom procentu slučajeva javlja se postporođajna depresija. Stručnjaci poručuju da se ona uspešno leči, i da je, kao i kod svakog problema na psihičkom planu, važno ići ka razrešenju.

Pomešane emocije, kao i tuga nakon porođaja, sasvim su normalni i najčešće prolaze spontano, navode lekari. Takođe, nije svaka tuga depresija, međutim, ako se ona produbi i potraje, tada je potrebno potražiti stručnu pomoć, jer je najverovatnije reč o postporođajnoj depresiji, koja pogađa 10 do 15 odsto novopečenih majki.  Najčešći uzrok je hormonski disbalans udružen sa drugim faktorima, kaže načelnica Odeljenja akušerstva, dr Sandra Vidaković.

Postporođajna depresija je podgrupa depresije i može se primetiti, jer, kao i svaka,  daje signale, a glavni je odsustvo volje za bilo čim – brigom od detetu, aktivnošću, jelom, objašnjava dr Zoltan Šagi, načelnik Odeljenja psihijatrije.

Dr Šagi ističe da se postporođajna depresija veoma uspešno leči u kombinaciji psihoterapije i antidepresiva, kao i da ova vrsta depresije nije u porastu.

Ostale vesti iz ove kategorije