RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Veliko interesovanje učenika za upis na zanatske profile

Aleksandra Orlić | 16. jul 2019. | 12:59 | Društvo

Veliko interesovanje učenika za upis na zanatske profile

Poslednjih godina u našem gradu beleži se porasat broja učenika koji se odlučuju da svoje srednjoškolsko obrazovanje provedu na nekim od zanatskih profila, naročito na onim u trajanju od tri godine.

Hemijsko-tehnološka škola, u narednu školsku godinu, ući će sa 60 učenika koji će pohađati jedan od dva zanatska obrazovna profila. Tradicionalni smer pekar i ove godine je bio tražen među osnovcima, a veliko interesovanje izazvao je i profil poslastičar, koji je u cilju promocije dualnog obrazovanja, afirmacije zanata i kao odgovor na potrebe lokalne privrede, ponovo otvoren.

U zavisnosti od zastupljanosti praktične nastave, zanatlija se može postati i školovanjem na obrazovnom profilu u trajanju od četiri godine, poput Tehničara grafičarske dorade koji se izučava u Politehničkoj školi, za koje je vladalo nešto manje interesovanje đaka, u odnosu na druga dva trogodišnja zanatska usmerenja. Prvi od ponuđenih je bio operater za izradu nameštaja, za koji se tražilo mesto više, te operater za osnovne građevinske radove - zidar, tesar, armirač, koji će prvi put u narednoj školskoj godini pohađati 22 učenika.

Na nivou Grada, u prvom upisnom krugu, od 1.672 slobodnih mesta, u srednje škole upisalo se 1.350 dece. Najbrojniji su oni koji će obrazovanje pohađati na srpskom nastavnom jeziku, čija je popunjenosti oko 88 odsto, zatim na mađarskom nastavnom jeziku, sa popunjenošću 72 odsto, a potom i na hrvatskom nastavnom jeziku čija je zastupljenost 57 odsto.

Ostale vesti iz ove kategorije