RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Poslodavci uglavnom poštuju pravo na godišnji odmor

Marijana Tolimir | 17. jul 2019. | 11:04 | Društvo

Poslodavci uglavnom poštuju pravo na godišnji odmor

U većini slučajeva poslodavci omogućavaju radnicima odlazak na plaćeni godišnji odmor, kako je regulisano Zakonom o radu, poručuju u Sindikatu. Ipak, sve se češće dešava da usled nedostatka radne snage, zaposleni ne mogu da odu kada bi hteli, jer u suprotnom neće imati ko da obavi njihov deo posla.

Sezona letnjih godišnjih odmora je u punom zamahu, a radnici koje smo anketirali, za našu televiziju kažu da njihovi poslodavci poštuju ovo pravo – na plaćeni odmor odlaze kako se dogovore, i dodaju da nisu imali nikakvih problema.

Ipak, nije sve tako sjajno, tvrde u Sindikatu. Zbog sve izraženijeg nedostatka radnika, ljudi ne mogu da koriste godišnji odmor kada su planirali, već kada se za to ukaže mogućnost. Međutim, kako kažu predsednik Saveza samostalnih sindikata u Subotici, Milan Popović, do sada nisu imali slučaj da su morali da idu na sud, već su ih rešavali u dogovoru sa poslodavcima.

Pravo na godišnji odmor regulisano je Zakonom o radu, a u pojedinim preduzećema kroz kolektivne ugovore ili pravilnike o radu. Međutim, većina privatnih kompanija uglavnom daje zakonski minimum od 20 radnih dana, dok je u javnom sektoru to uvek više i ide i do zakonskog maksimuma od 30 dana, precizira naš sagovornik.
 

Ostale vesti iz ove kategorije