RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Migranti koji ne žele u kampove, spas od vrućina traže na česmi

Marijana Tolimir | 17. jul 2019. | 13:50 | Društvo

Migranti koji ne žele u kampove, spas od vrućina traže na česmi

Građani koji stanuju u Željezničkom naselju, kao i oni koji tuda prolaze, u poslednje vreme primetili su migrante koji dolaze na česmu kod Majšanskog mosta kako bi se okupali. Nadležni poručuju da se situacija prati i da nema razloga za brigu, budući da broj migranata koji su van zvaničnih kampova nije velik.

Naša ekipa zatekla je grupu od sedam migranta, međutim, pred kamere nisu želeli. Jedan Iranac koji je bolje govorio engleski jezik, rekao nam je da spavaju u šipražju, a da na česmu dolaze svakog dana kako bi se osvežili i natočili vode.
 

Tome najbolje svedoči Saša Bahtijarević, koje već mesec dana tačno spram česme, prodaje bostan. Kaže da migranti dolaze u grupama na otprilike sat vremena, kao i da ne prave probleme. Pretpostavlja da borave negde oko Željezničke stanice, jer ih, pojašnjava, vidi kako dolaze iz tog pravca.

Nadležni, s druge strane, objašnjavaju da je reč o migrantima koje su mađarske vlasti vratile nazad u Srbiju, te da je njihov broj sa dolaskom lepšeg vremena, kao i svake godine povećan. Međutim, situacija je daleko od alarmantne, s obzirom na to da je reč o najviše nekoliko desetina njih. Poručuju da oni nisu bezbednosni problem, kao i da ih policija redovno prati.

U zvaničnom Prihvatnom centru u Subotici trenutno boravi 64 lica, koja čekaju svoj red da legalno uđu u Mađarsku. Na osnovu iskustava iz ranijih godina, očekuje se da će se broj migranata u Srbiji, a samim tim i Subotici smanjiti kada zahladni.

Ostale vesti iz ove kategorije