RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Letnja ishrana - lagani obroci od svežih namirnica

Aleksandra Orlić | 17. jul 2019. | 14:03 | Zdravstvo

Letnja ishrana - lagani obroci od svežih namirnica

Prilagođena ishrana tokom letnjeg perioda, može umnogome da olakša podnošenje tropskih vrućina. Energiju i snagu, po savetu stručnjaka, najbolje ćemo sačuvati upotrebom napitaka, kao i unošenjem sirovog voća i povrća.

Leto je pravo vreme da prvu jutarnju kafu zamenite šoljicom zelenog čaja, koji je veći izvor kofeina, doprinosi boljoj koncentraciji, sadrži antioksidanse, a u kombinaciji sa kašičicom meda on postaje prava „bomba“ za podizanje imuniteta. Iako vrlo bogat blagotvornim sastojcima, „zeleni“ napitak nije dovoljan da bismo dan započeli sa maksimalnom energijom. Stručnjaci savetuju, da se doručak ne sme izostaviti, kao ni ručak ni večera, koji trebaju da budu lagani i zdravi.

Obilno voće i povrće u letnjem periodu, mogu biti pravo osveženje za organizam jer sadrže mnogo vode, naročito ono kiselkasto poput višanja, borovnica i malina. Kada govorimo o upotrebi povrća, u toku dana bi bar trećina trebala da bude u svežem obliku, jer daje snagu i energiju, a uz tunjevinu ili mladi posni sir čine nezamenljiv „letnji“ obrok.

Pored osveženja, konzumiranje ovakvog jelovnika ima mnogo benefita za naš organizam.

Kada su u pitanju napici, veliku ulogu u rehidrataciji imaju voćni kompoti bez dodataka zaslađivača, kao i mlečni proizvodi sa manjim procentom mlečne masti, koji sadrže probiotske kulture.

Ukoliko usled visokih temperatura, nemate želju za hranom, unošenje tečnosti nikako ne sme da izostane, te se tako savetuje da sa sobom uvek ponesete flašicu vode, čuvane na sobnoj temperaturi.

Ostale vesti iz ove kategorije