RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Saveti pedijatra za odlazak na letovanje sa decom

Aleksandra Orlić | 18. jul 2019. | 14:01 | Zdravstvo

Saveti pedijatra za odlazak na letovanje sa decom

Priprema i odlazak na putovanje je za većinu vrlo stresan, a naročito ako na odmor idu sa decom. Kako bi vam dani na letovanju protekli uz što manje neprijatnosti i nepredviđenih situacija, potrebno je da pripremite svog mališana za odmor, kao i da se pridržavate saveta perijatra.

Brojna su pitanja i dileme koje muče svakog roditelja, koji na planirani odmor treba da krene sa detetom. Na putovanje ne bi trebalo da se ide sa bebom mlađom od tri meseca, jer je njihov organizam još uvek neotporan na klimatske promene. Kada je reč o starijoj deci, adaptacija na novu destinaciju može proći lako, ukoliko im se prethodno objasni, šta je to sve što ih očekuje tokom boravka na letovanju. Naša sugrađanka Hajnalka Marki, majka sedmogodišnje ćerke, kaže da sa zajedničkih putovanja nosi lepa iskustva, te da se uvek iznova raduju novim uspomenama sa mora.

Pored razgovora sa detetom, preporuka pedijatra je da se nekoliko dana pre polaska na put obavi i „fizička“ priprema – lagana ishrana i upotreba probiotika.

Kada prebrodimo putovanje, tokom kog se ne preporučuje upotreba sredstva za sprečavanje mučnine kod dece mlađe od šest godina, i konačno stignemo na željenu destinaciju, treba se prvo odmoriti pa tek onda upustiti u letnje avanture. Najzdravije je na plažu ići u ranim jutarnjim časovima, a izlaganje suncu treba izbegavati od 11 do 17 časova.  

Kada je u pitanju detetova ishrana na letovanju, važno je da se ona ne razlikuje od one na koju su navikli kod kuće, kako ne bi došlo do alergija i problema sa varenjem. Naročitu pažnju treba obratiti na to da se unosi velika količina tečnosti, kao i da se izbegava konzumacija namirnica sumnjivog porekla. Za prvu pomoć, neophodno je imati dečju putnu apoteku.

Pedijatri apeluju da ukoliko dete koristi neku hroničnu terapiju, ona uvek mora biti na dohvat ruke, kao i da se pored zdravstvenog osiguranja tokom letovanja uvek nađe i detetov vakcinalni karton.

Ostale vesti iz ove kategorije