RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Sutra počinje Festival evropskog filma Palić

Aleksandra Orlić | 19. jul 2019. | 14:11 | Kultura

Sutra počinje Festival evropskog filma Palić

Narednih nedelju dana, ljubitelji sedme umetnosti imaće priliku da vide najbolja evropska ostvarenja u proteklih 12 meseci, na 26. Festivalu evropskog filma Palić. Od 20. do 26. jula, u okviru Glavnog takmičarskog programa i još 14 selekcija, uključujući i predfestivalski program, biće prikazano više od 130 filmova.

Za više od četvrt veka, Festival je bio izložen raznim testovima i promenama, istakao je direktor Festivala, Radoslav Zelenović. Najznačajniji trenutak bio je 2003. godine, kada je odlučeno da  Festival bude mesto gde će se prikazivati isključivo evropski filmovi. Ta ideja je mnoge iznenadila, međutim prihvatanjem „rizika“,  Subotica i Palić su postali  sigurna oaza za kinematografiju koja se aktivno bavi problemima koji podjednako muče sve delove Evrope.

U Glavnom takmičarskom programu, koji će se odvijati svake večeri na Letnjoj pozorinici, biće prikazano 12 ostvarenja, od kojih će devet konkurisati za nagrade Zlatni toranj za najbolji film festivala, Palićki toranj za najbolju režiju i Specijalnu nagradu žirija, kao i nagradu publike za najbolji film.

Osim projekcija filmova, Festival će obeležiti  koncerti, izložbe, kao i  edukativna radionica za mlade kritičare, radionica namenjena srednjoškolcima, Master klas za filmske amatere iz Subotice i Segedina, kao i radionica sa Šangajskom filmskom akademijom i Akademijom umetnosti iz Novog Sada uz prisustvo 12 studenata, reditelja i profesora.

Ove godine Festival evropskog filma Palić raspolaže sa budžetom od 25,5 miliona dinara, za oko milion dinara više u odnosu na prošlu godinu.

Ostale vesti iz ove kategorije