RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Vanila, čokolada i karamela — omiljeni ukusi Subotičana

Aleksandra Orlić | 19. jul 2019. | 14:18 | Društvo

Vanila, čokolada i karamela — omiljeni ukusi Subotičana

Uoči Svetskog dana sladoleda, koji se svake godine obeležava treće nedelje u julu, istraživali smo da li sugrađani spas od vrućine pronalaze u tradicionalnim ukusima, ili se pak upuštaju u istraživanje novih receptura.

Sladoled je poslastica koja je najprodavanija u maju i junu, a najtrazenija „slatka kugla“ je ona sa ukusom „kraljice začina“, pokazuju iskustva sladoledžija. Sugrađani sa kojima smo razgovarali, osim vanile, biraju i druge vrste.  

Iskustva najstarije poslastičarnice u gradu, koja uskoro proslavlja vek postojanja na subotičkom korzou, kažu da su različite generacije Subotičana iznedrile i njihove raznovrsne potrebe za novim ukusima. Starija populacija, dodaju, uvek se vraća starim, tradicionalnim recepturama, dok se „neki novi klinci“ odlučuju za novitete sa ukusom nutele ili pak krempite.

Tajna dobrog sladoleda ogleda se u pravim sastojcima i starom načinu proizvodnje, koji podrazumeva sedmočasovnu pripremu i predanost poslu tokom kuvanja, hlađenja i zaleđivanja.

U našem gradu se upravo na ovom mestu, koje spaja ukuse tradicije sa modernim trendovima, pored 16 vrsti sladoleda, možete pronaći i onaj bez šećera, kao i ledeno osveženje u kugli za vegane.

Ostale vesti iz ove kategorije