RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Hepatitis se može sprečiti, dijagnostikovati i uspešno lečiti

Aleksandra Orlić | 29. jul 2019. | 13:26 | Zdravstvo

Hepatitis se može sprečiti, dijagnostikovati i uspešno lečiti

Na teritoriji Svernobačkog upravnog okruga od početka godine, zabeleženo je pet slučajeva hronične infekcije hepatitisa B, kao i dva slučaja zaraženih hepatitisom C. U odnosu na podatke iz prošlih godina, Svetski dan hepatitisa, dočekali smo sa činjenicom da je broj novoobolelih gotovo identičan, ali idalje zabrinjavajuće visok.

Posmatrajući 2017. godinu, 1,1 milion ljudi je novoinficiran i razvio je hroničnu infekciju tipa  B, a 1,75 miliona hepatitisom C. Zajedno, ova dva tipa, čine najveći broj novih infekcija među drugim glavnim zaraznim bolestima, te ovo oboljenje stavljaju na najvišu poziciju lestvice pored HIVa i tuberkuloze.

Virusi tipa B i C, prenose se prodorom kroz kožu i sluzokožu, i neretko ne daju nikakve simptome, a upravo je više od 60 odsto slučajeva raka jetre, posledica kasnog utvrđivanja i lečenja ovog oboljenja. Da biste znali da li ste u opasnosti, važno je testirati se. Tokom prošle godine u Subotici je testirano 6.833 osoba, od kojih je 0,2 pozitivno na prisustvo virusnog hepatitisa. Utvrđeno je i da je u rizičnoj grupi, u koju spadaju nosioci antigena, osobe sa hemofilijom, osobe na dijalizi, zdravstveni radnici, korisnici psihoaktivnih supstanci i drugi - 2,3 pozitivnih. 

Imunizacija protiv zaraze hepatitisom C ne postoji, dok je hepatitis virusa B u potpunosti preventabilan.

Zapaljensko oboljenje jetre, pored tipa B i C, mogu izazvati i tipovi A, D i E, koji imaju blažu kliničku sliku i čija pojava se može sprečiti održavanjem sanitarno-higijenskih uslova i lične higijene.

Ostale vesti iz ove kategorije