RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Dijabetičari imaju pravo na banju svake četvrte godine

Sanda Mileusnić | 30. jul 2019. | 13:20 | Zdravstvo

Dijabetičari imaju pravo na banju svake četvrte godine

Oboleli od dijabetesa imaju pravo da o trošku RFZO jednom u četiri godine borave u Specijalnoj bolnici Merkur u Vrnjačkoj banji na desetodnevnoj edukaciji. Ovo pravo je od početka godine u Filijali za Severnobački okrug iskoristilo 67 osiguranih lica.

Eržebet Kovač je već dva puta koristila pravo da ode na edukaciju u Vrnjačku banju. Njoj je dijagostikovan dijabetes  tipa dva , a kaže da joj je boravak tamo bio veoma koristan. Dobila je savete za ishranu prilagođenu njenom stanju, a lekari u banji su je uputili i na brojne preglede tokom boravka.

Da bi ostvarili ovo pravo, dijabetičari treba da od svog lekara dobiju uput za Specijalnu bolnicu Merkur, a od dokumentacije je potreban i izveštaj endokrinologa  koji nije stariji od šest meseci. Sve ovo se predaje lekarskoj komisiji, koja odobrava desetodnevni boravak, objašnjava predsednik Udruženja dijabetičara, Danijel Tot, koji dodaje i da malo ljudi zna za ovu mogućnost.

Iako boluje od dijabetesa tipa dva već desetak godina, Kata Mandić još uvek nije išla na edukaciju u banju, jer kaže još uvek ne uzima insulin, već svoj nivo šećera u krvi održava tabletama. Podrška Udruženja za borbu sa bolešću, od velikog je značaja, ističe ona.

Subotičko udruženje je jedno od 37 u Vojvodini, i jedno je od aktivnijih i organizovanijih, napominje Lajčo Vujković, član udruženja i predstavnik u upravnom odboru Vojvođanskog saveza. Za svoje članove, udruženje redovno organizuje edukacije i stručna predavanja lekara. O dijabetesu se u poslednje vreme malo više govori, a to je bolest sa kojom može da se živi, dodaje Lajčo.

Dok pravo na banjsku rehabilitaciju svake četvrte godine imaju osobe starije od 18 godina na terapiji sa dve ili više doza insulina dnevno  ili insulinskom pumpom, oni kod kojih se uvodi terapiija sa jednom dnevnom dozom insulina, ovo pravo mogu da iskoriste jednokratno u trajanju od deset dana. Osobe obolele od dijabetesa koje su mlađe od 18 godina, na rehabilitaciju odlaze u Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju „Bukovička banja“ jednom godišnje.

Ostale vesti iz ove kategorije