RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Politika

Usvojen Program izdavanja državnog poljoprivrednog zemljišta

Marijana Tolimir | 18. april 2016. | 13:24 | Politika

Usvojen Program izdavanja državnog poljoprivrednog zemljišta

U samom finišu predizborne kampanje održana je vanredna sednica Skupštine grada. Pred odbornicima se našla samo jedna tačka dnevnog reda – Program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta, koji je usvojen većinom glasova. 

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, na teritoriji Subotice ima 18.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, dok je 14.900 hektara obradivo i biće dato stočarima po pravu prečeg zakupa. Prema rečima Šimona Ostrogonca, člana Gradskog veća zaduženog za oblast poljoprivrede, verovatno jedan broj stočara neće uzeti u zakup deo zemljišta, pa će se ono naći na licitaciji. Izvesno je i da će Grad ove godine izgubiti 20 odsto prihoda od izdavanja državne zemlje, jer će prosečna cena zakupa zemljišta po hektaru biti za oko 50 evra manja.

Zamerke opozicije nisu se odnosile na rad lokalne samouprave, koja, prema rečima Danijela Kovačića, odbornika Demokratske stranke, radi po zakonu koji je donet pre tri meseca. Za njih je, međutim, sporan sam Zakon, čije će se posledice tek osetiti.

Početak sednice obeležio je incident čiji je vinovnik bio odbornik MOŠT-a, Almaši Silard, koji je prosuo ispred predsednika Skupštine Ilije Maravića sitne papire, postavljajući pitanje gradonačelniku gde je nestalo 400.000 cigli iz Narodnog pozorišta.  On je objasnio novinarima da svaki papirić promera 1 cm simbolizuje ukradenu ciglu, a da je čak i ona jedna koju je doneo u Skupštinu – ukradena.

Ostale vesti iz ove kategorije