RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

„Osnažimo roditelje, omogućimo dojenje“

Aleksandra Orlić | 5. avgust 2019. | 13:53 | Društvo

 „Osnažimo roditelje, omogućimo dojenje“

Uprkos preporukama Svetske zdravstvene organizacije, samo 40 odsto svih beba mlađih od šest meseci su isključivo dojene, a manje od polovine nastavlja dojenje do navršena 24 meseca života. Po rečima pedijatra, Subotica je grad u kom se veliki broj sugrađanki odlučuje da svoje novorođenče hrani „prirodnom formulom“.

Majčino mleko ima idealno izbalansiran sastav hranljivih materija, koji se menja i prilagođava shodno uzrastu, razvoju i potrebama deteta. Dojenje je značajno od prvog momenta bebinog života, kada se u dojkama stvara prvo mleko – kolostrum, nakon kojeg se posle mesec dana uspostavlja trajno, takozvano „zrelo“ mleko. Nemerljiv je značaj isključivog dojenja tokom prvih šest meseci bebinog života, nakon čega se ono preporučuje do druge godine života, uz uvođenje čvrste hrane.

Dojenje ima niz blagodeti i za majku, poput bržeg psiho-fizičkog oporavka nakon porođaja do dugoročnog smanjenja šansi za oboljevanjem od karcinoma jajnika ili dojki. Pored zdravstvenih pogodnosti, prirodan način ishrane odojčeta je i najekonomičniji, uvek dostupan, prave temperature i bakteriološki ispavan. Dojilja može biti gotovo svaka žena, uz ličnu motivisanost i podršku porodice, kao i adekvatno stručno savetovanje.

Pedijatri kažu da se najviše nedoumica majki odnosi na količinu i kvalitet mleka, za koje se vezuje i  najčešći mit - da majčino mleko nije dovoljno hranljivo za bebu. Svaka dojilja može obezbediti visoko kvalitetno mleko, bogato „zdravim“ mastima, redovnom i izbalansiranom ishranom, dok se količina uspostavlja jednostavnim zakonom potražnje i ponude.

Ovogodišnja Svetska nedelja dojenja obeležava se od 1. do 7. avgusta, pod sloganom „Osnažimo roditelje, omogućimo dojenje“, kojom se želi ukazati da je dojenje mnogo više od hranjenja, da ono nije isključivo odgovornost žena, već je zaštita, promocija i podrška dojenju - kolektivna društvena odgovornost.

Ostale vesti iz ove kategorije