RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Centralna proslava Dužijance u nedelju

Sanda Mileusnić | 5. avgust 2019. | 14:00 | Kultura

Centralna proslava Dužijance u nedelju

Centralna proslava ovogodišnje 109. po redu Dužijance održaće se u nedelju 11. avgusta, u organizaciji Udruženja bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“. Posetioce od četvrtka, 8. Avgusta, očekuje bogat duhovni i kulturni program.

Nastala  pre nekoliko vekova na salašima porodica bunjevačkih Hrvata,  Dužijanca se slavila kao zahvalnost Bogu i vrednim risarima nakon završene žetve, a vremenom je postala  crkveno slavlje i prepoznatljiva turistička manifestacija Severne Bačke.  U okviru proslave Dužijance, u četvrtak će biti  održano književno veče katoličkog društva „Ivan Antunović“ u HKC „Bunjevačko kolo“ sa početkom u 19 časova.

Petak će obeležiti izložba radova od slame u Vestibilu Gradske kuće, kao i tamburaško veče na Gradskom trgu, gde će biti predstavljeni bandašica Snežana Skenderović i bandaš Pavle Horvacki, mala bandašica  Petra Ivković Ivandekić i mali bandaš Matija Matković. Bandašicino kolo je na programu u nedelju u 19 časova.

Lični pokrovitelj ovogodišnje Dužijance biće član Evropske komisije  i poverenik za kulturu, Tibor Navračić.

Pojedine ulice  u centru grada i oko katedrale će u nedelju, tokom trajanja svete mise i povorke, biti zatvorene za saobraćaj, poručuju organizatori.

Ostale vesti iz ove kategorije