RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Interetno festival slavi punoletstvo

Aleksandra Orlić | 6. avgust 2019. | 13:10 | Kultura

Interetno festival slavi punoletstvo

Jubilarni, 18. Interetno festival, održaće se od 22. do 26. avgusta. Tokom festivalskih dana, na  Gradskom trgu i u prostorijama Mađarskog kulturnog centra „Nepker“, folklornim nastupima će se predstaviti 950 izvođača i učesnika iz Srbije, kao i gostujućih zemalja, poput Bolivije, Kolumbije i Malezije.

Tradicionalno, početkom avgusta, Subotički trg pretvara se u čaroban grad, takozvani - Etnopolis, koji okuplja veliki broj ljubitelja narodnih igara, iz svih krajeva sveta. Ove godine, na petodnevnoj manifestaciji nastupiće 750 plesača, iz 23 domaće i sedam stranih plesnih grupa čiji učesnici dolaze iz Bolivije, Kolumbije, Mađarske, Malezije i Rusije. Više od 450 dece, pokazaće svoje umeće na smotri mađarskih dečijih ansambala iz cele Vojvodine, dok će 80 muzičara zabavljati publiku svojim koncertima. Interetno festival, svečano će biti otvoren u petak, 23. avgusta.   

Festival je svoju istoriju započeo kao jednodnevno dešavanje, a danas predstavlja značajnu kulturnu manifestaciju u čijoj organizaciji učestvuje 100 volontera, i koju je za 18 godina postojanja posetilo više od 250 hiljada ljudi. Uz festival je, kažu, stasala jedna generacija. 

Šetajući Etnopolisom, pored Glavnog programa, posetioci će biti u prilici i da pogledaju vašar starih zanata sa preko 100 izlagača, na čijim tezgama će se naći rukotvorine, gastronomski specijaliteti i razna vina. Program Festivala, pratiće i aktivnosti festivalskog Kluba, izložba radova Ex-Libris, igraonica na otvorenom „Zlatna kapija“, te brojni drugi programi koji se mogu videti na veb stranici www.interetno.net. 

Ostale vesti iz ove kategorije